Een Berkefeld-filter, een voor bacteriën ondoordringbaar filter, vervaardigd door Wilhelm Berkefeld (1853 -1897), een fabrikant in de Duitse stad Celle.
Het filter, in de vorm van een kaars, is gemaakt uit kiezelgoer (organisch materiaal) en diatomeeënaarde (skeletjes van eencellige kiezelwieren).
Wilhelm Berkefeld zag tijdens een wandeling op de Lüneburgerheide (Duitsland) dat de daar voorkomende kiezelgoer als filter werkte voor het oppervlaktewater. Deze waarneming heeft hij in korte tijd bedrijfsmatig omgezet en hij ontwikkelde uit kiezelgoer gebrande filterkaarsen, gevat in een porseleinen uitvoering, de eerste Berkefeld-filter.
In 1892 stichtte hij zijn Firma ‘Berkefeld-filter’ in Celle (Duitsland) en gebruikte daarbij de kiezelgoervoorraad uit die omgeving.
Bij de cholera-epidemie in Hamburg 1892 werden de Berkefeld-filters succesvol ingezet. Dit zorgde voortaan voor een wereldwijde verspreiding van het Berkefeld-filter.
Doordat deze filter van kiezelgoer een zuiverende werking had op drinkwater stond bij veel rijke mensen jaren geleden zo’n Berkefeld-filter in de keuken.
Deze Berkefeld-filter is gebruikt door de familie Lijphart, Kerkdijk in Heerde.
Van links naar rechts:
- 1 beker ter gelegenheid van 10 jaar bevrijding
- 1 beker ter gelegenheid van de kroning van Koningin Beatrix
- 1 beker ter gelegenheid van de trouwdag van Prinses Juliana en Prins Bernhard
Deze bekers zullen rondom bevrijdingsdag dit jaar tentoongesteld worden.
Links: het 1-pits petroleumstel werd vooral in de zomer gebruikt om de koffie en thee er op warm te houden, omdat de kachel dan niet brandde.
Rechts: het ijzeren verhittingsblok werd in het vuur gelegd. Als het goed heet was werd het er met een pook, vandaar het gat in het blok, weer uitgehaald en in het strijkijzer geplaatst.
Deze schitterende zwarte hoed met veren en kralen is ongeveer 100 jaar oud en gedragen door mevr. J van Koldenhoven-Nieuwenhuis uit Oene. Zij droeg het naar de kerk, bij feestelijke gelegenheden en bij rouw.
Door verschillende witte ondermutsen te kiezen kon de hoed bij elke gelegenheid gedragen worden.
Twee botertonnetjes en een karnemelkbusje geschonken door de fam. Koning (H.J. Koning was de laatste directeur) aan de vereniging Oener Belang. Op haar beurt heeft Oener Belang deze voorwerpen weer in bruikleen gegeven aan het Cultuur Historisch Museum Oene.
Deze klok, gemaakt door smid Van Leeuwen uit Oene, is aangeboden aan bakker E.J. Visch, toen hij 40 jaar brandweerman was geweest bij de Oener Brandweer.
De bakkerij van Visch is later overgenomen door de fam. Slotboom en in het pand bevindt zich thans de Rijwielhoek.
Het binnenwerk van de klok is onder handen genomen door Dik Maat uit Oene.
De klok is door de fam. Slotboom geschonken aan het museum.