Een Berkefeld-filter, een voor bacteriën ondoordringbaar filter, vervaardigd door Wilhelm Berkefeld (1853 -1897), een fabrikant in de Duitse stad Celle.
Het filter, in de vorm van een kaars, is gemaakt uit kiezelgoer (organisch materiaal) en diatomeeënaarde (skeletjes van eencellige kiezelwieren).
Wilhelm Berkefeld zag tijdens een wandeling op de Lüneburgerheide (Duitsland) dat de daar voorkomende kiezelgoer als filter werkte voor het oppervlaktewater. Deze waarneming heeft hij in korte tijd bedrijfsmatig omgezet en hij ontwikkelde uit kiezelgoer gebrande filterkaarsen, gevat in een porseleinen uitvoering, de eerste Berkefeld-filter.
In 1892 stichtte hij zijn Firma ‘Berkefeld-filter’ in Celle (Duitsland) en gebruikte daarbij de kiezelgoervoorraad uit die omgeving.
Bij de cholera-epidemie in Hamburg 1892 werden de Berkefeld-filters succesvol ingezet. Dit zorgde voortaan voor een wereldwijde verspreiding van het Berkefeld-filter.
Doordat deze filter van kiezelgoer een zuiverende werking had op drinkwater stond bij veel rijke mensen jaren geleden zo’n Berkefeld-filter in de keuken.
Deze Berkefeld-filter is gebruikt door de familie Lijphart, Kerkdijk in Heerde.