Logo Cultuur Historisch Mueum Oene
Henk en Hans Stokkink

Henk en Wim Stokkink

dummy-afbeelding

Echtpaar Hans en Grietje Stokkink

Broken Wings, opgericht in 1997, beijvert zich ervoor om hen, die in de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor onze vrijheid, te eren en de komende generaties te blijven herinneren aan de offers die zij brachten. Echtpaar Hans en Griet Stokkink, Ooster Oenerweg 15 te Oene, is door de Stichting Broken Wings op 15 april 2023 postuum geëerd voor hun heldhaftig optreden in de Tweede Wereldoorlog door tegelijkertijd een Duitse deserteur en een onderduiker in huis te nemen. De zonen Henk en Hans Stokkink, met in gedachten ook hun zus Johanna, hebben de insigne en oorkonde in ontvangst mogen nemen.

De Duitse deserteur Johann (Hanz) Einhell is door de familie Stokkink in november 1944 opgenomen en verborgen. Einhell was wanhopig toen hij aanklopte bij de boerderij aan de Ooster Oenerweg 15. Hij gaf zijn geweer aan Hans Stokkink en zei: "Schiet mij maar dood en begraaf me in de tuin onder de hooimijt, na de oorlog komen ze me wel ophalen!". De soldaat gaf zijn thuisadres in Duitsland om een bericht van overlijden te kunnen sturen. Stokkink pakte het geweer aan en nam de verwarde jonge militair mee naar binnen.
Hanz Einhell vertelt dat hij er met twee kameraden van door is gegaan en dat die zijn verdronken toen hun bootje op de IJssel omsloeg. Maar Hans Stokkink had ook nog een andere 'gast'. Op de boerderij zat onderduiker/verzetsman Wim Mazier die actief was in Het Verscholen Dorp en bekend staat als pilotenhelper. Mazier vond het goed. "Ook een vijand in nood moet je helpen, maar bedenk wel dat als ze hem ontdekken er van jullie en de boerderij geen spaan heel blijft". Zo komen een Duitse deserteur en een Nederlandse verzetsman samen te 'logeren' bij de hulpvaardige Stokkinks. 

Sitemap © Copyright 2015-2023 Cultuur Historisch Museum Oene. Alle rechten voorbehouden.