Presentatie vliegtuigcrash (1944) 22 juni 2016

Op 22 juni vond in het museum een presentatie plaats over de vliegtuigcrash in het Oener Broek van 22 juni 1944, nu 72 jaar geleden.

Voorzitter Dikkie Huiskamp kon ongeveer 30 belangstellenden welkom heten, waaronder vertegenwoordigers van Stichting Broken Wings ’40-‘45, Ampt Epe en de Bekenstichting.

Vervolgens hield Teunis Nooteboom een boeiende inleiding aan de hand van een door Jan Kiesbrink gemaakte powerpoint-presentatie. Beide heren hebben uitvoerig archiefonderzoek gedaan in binnen- en buitenland en vele betrokkenen geïnterviewd over de crash. Hun bevindingen zijn opgenomen in het boek ‘Angst en spanning rond Oene – de vliegtuigcrash op 22 juni 1944 en wat erna gebeurde’ (dit boek is inmiddels uitverkocht).
De spreker ging eerst in op het algemene verhaal: de vlucht van de Lancaster op terugreis van Duitsland naar Engeland en het neerhalen ervan door een Duitse jager en hoe het met de bemanning verder afliep.
Na de pauze belichtte hij het levensverhaal van een van de bemanningsleden, de boordwerktuigkundige Kenneth Ingram, die door de Duitsers in Apeldoorn werd opgepakt en als ‘terrorist’ geëxecuteerd werd.

Ook werden diverse voorwerpen getoond die door het museum in Vaassen aan ons museum zijn geschonken, zoals onderdelen van de Lancaster en een boekje dat Ingram altijd bij zich droeg en uiteindelijk op een markt in Den Haag terechtkwam.

Verder werd door Theo Schaefers van Broken Wings een toelichting gegeven op de herdenking bij het monument aan de Bartjesstraat op 30 juni a.s. Na een gastles voor kinderen van de School met de Bijbel in het museum zullen de leerlingen van deze school met de leerlingen van De Bongerd samen deze herdenking bij het monument bijwonen (vanaf 10:45 uur). Iedereen is hierbij welkom.

Op de volgende Facebook-pagina’s kunt u meer lezen over de presentatie:
Bevrijding van de Veluwe
Stichting Broken Wings