
mevr. T. Heeres-de Wit in de apotheek bij de huisarts

Foto: Anneke Buitenkamp
Sinds 1843 heeft Oene een eigen huisarts en vanaf 1924 een eigen wijkzuster. Na inzet van de Oener bevolking werd in 1900 een huis gebouwd voor de toenmalige huisarts Honig. Het heeft nog tot 1953 geduurd voordat Oene ook een eigen 'Groene Kruis-gebouw' kreeg. Ook dit initiatief werd door de Oener bevolking breed gedragen.
Tijdens de expositie zijn vele foto’s, documenten en voorwerpen te bezichtigen die te maken hebben met de gezondheidszorg.
Naast deze expositie vragen wij uw aandacht voor onze permanente thema’s: Oene in oorlogstijd, waaronder de vliegtuigcrash van juni 1944 en het bombardement van maart 1945.
Daarnaast is er aandacht voor Zuivelfabriek 'De Hoop' en hygiëne.

Dhr. Henk ter Beek als laborant bij ‘De Hoop’
In 1895 werd in Oene de ‘Botterfabriek’ opgericht in de boerderij van E.J. van der Vlekkert, Eperweg 14, Oene, het ‘Spekslagershuis’. In 1896 werd er een nieuwe grotere fabriek gebouwd aan de Keizerstraat te Oene, omdat er steeds meer boeren hun melk wel aan de fabriek wilden leveren.
De hygiëne van de verwerking van de melk liet in de beginjaren te wensen over. Er werden diverse maatregelen genomen om de kwaliteit van de aangevoerde melk te verbeteren. Melkmonsternemers kwamen bij de boer aan huis om monsters te nemen die in de fabriek werden gecontroleerd op kwaliteit.
Ook werd onderzocht hoe verontreinigd de aangeleverde melk was en of de melk niet ‘zuur’ geworden was.
Tevens werden er maatregelen in de fabriek zelf genomen om de hygiëne te verhogen. De vloer werd bijvoorbeeld voortaan met soda en warm water schoongemaakt.
Er zijn diverse controlevoorwerpen te bekijken.

Zuivelfabriek 'De Hoop' te Oene: bestuur en personeel
De zuivelfabriek 'De Hoop' in Oene, opgericht in 1895, heeft in 1976 haar deuren gesloten. Veel voorwerpen die gebruikt zijn bij de bereiding van zuivelproducten, zijn bewaard gebleven dankzij de fam. Koning (H. J. Koning was de laatste directeur) en deze familie heeft uiteindelijk deze historische voorwerpen geschonken aan de vereniging Oener Belang. Na een tentoonstelling in het Kulturhus te Oene in 2015 stonden de voorwerpen op de zolder van het Kulturhus. Het bestuur van Oener Belang heeft gemeend deze artikelen in bruikleen te geven aan het Cultuur Historisch Museum in Oene, zodat ze zichtbaar zijn voor de gemeenschap. Deze attributen zullen permanent in het museum blijven staan.
Het bestuur van het museum is het bestuur van Oener Belang hiervoor zeer erkentelijk.
Mocht u nog voorwerpen, documenten, foto's, films, e.d. hebben die betrekking hebben op 'De Hoop' en deze af willen staan aan het museum, dan zijn deze van harte welkom. Zo kunnen wij steeds meer een beeld geven van de wijze waarop het er aan toe ging in 'de fabriek' en met haar medewerkers.