Mevr. Betsie Draaijer-van Beek in haar kruidenierswinkel, Dorpsstraat 25, Oene
'Mag het ietsje meer zijn?'
Het museum neemt elk jaar een ander onderwerp onder de loep wat betrekking heeft op Oene. Dit jaar komen kruidenierszaken aan de orde die ooit in Oene zijn geweest. In 1860 waren er al 3 bakkers in Oene actief. Rond 1930 telde dat kleine Oene zeker 11 kruidenierswinkels en 9 bakkers! De kruidenier kon vaak niet alleen van de verkoop van de kruidenierswaren bestaan en had daarnaast nog een andere inkomstenbron. Sommigen waren ook bakker, boer, petroleumboer, postkantoorhouder, vrachtrijder of textielverkoper.
Wij nemen u tijdens deze expositie mee naar de kruidenierswinkel van vroeger. In Oene was een kruidenierszaak te vinden van de familie Scholten op de hoek Het Duivenslag/Dorpsstraat te Oene. Voor 1900 begon Hendrik Gerhard Christiaan Scholten een kruideniersbedrijf in Oene. Daarnaast was hij ook boer. Na zijn overlijden in 1923 nam zijn zoon Hendrik de zaak over. Hij overleed bij het bombardement door de geallieerden op 22 maart 1945 op Oene. Zijn zuster Marie nam toen zijn taak over tot de winkel in 1954 werd opgeheven. Zij werkte met het bekende klantenboekje en bezorgde de boodschappen ook bij de klanten thuis. Daarnaast was zij handwerkjuffrouw op de openbare lagere school te Oene. Zelf maakte zij ook poppenkleding, kousen e.d. die in de winkel verkocht werden.
In 1954 heeft het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem de inventaris opgekocht van het kruideniersbedrijf Scholten. Dit museum was bereid om een gedeelte van deze inventaris in bruikleen af te staan voor deze expositie. Wij zijn haar daar zeer erkentelijk voor.
Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door:
Zuivelfabriek 'De Hoop' te Oene: bestuur en personeel
De zuivelfabriek 'De Hoop' in Oene, opgericht in 1895, heeft in 1976 haar deuren gesloten. Veel voorwerpen die gebruikt zijn bij de bereiding van zuivelproducten, zijn bewaard gebleven dankzij de fam. Koning (H. J. Koning was de laatste directeur) en deze familie heeft uiteindelijk deze historische voorwerpen geschonken aan de vereniging Oener Belang. Na een tentoonstelling in het Kulturhus te Oene in 2015 stonden de voorwerpen op de zolder van het Kulturhus. Het bestuur van Oener Belang heeft gemeend deze artikelen in bruikleen te geven aan het Cultuur Historisch Museum in Oene, zodat ze zichtbaar zijn voor de gemeenschap. Deze attributen zullen permanent in het museum blijven staan.
Het bestuur van het museum is het bestuur van Oener Belang hiervoor zeer erkentelijk.
Mocht u nog voorwerpen, documenten, foto's, films, e.d. hebben die betrekking hebben op 'De Hoop' en deze af willen staan aan het museum, dan zijn deze van harte welkom. Zo kunnen wij steeds meer een beeld geven van de wijze waarop het er aan toe ging in 'de fabriek' en met haar medewerkers.